Rólunk
dr. Laposa József 

(okl. városépítési-városgazdasági szakmérnök, településtervezési vezető tervező, okl. kertészmérnök)  

A Kertészeti Egyetem elvégzése után a Városépítési Tudományos Tervező Intézetben (VÁTI) öt évig a Regionális Tervezési Irodán, majd azt követően a Településtervezési Irodán dolgoztam, az utolsó években (1982-től 1986-ig) osztályvezetőként.

Munkáim elsősorban a Balatonhoz kötődtek. Többek közt én irányítottam a balatoni zártkertek (volt szőlőhegyek) rendezési terveit készítő tervezési teamet. A Borvidék, mint tájalkotó tényező címmel írt doktori dolgozatomat 1983-ban védtem meg, summa cum laude minősítéssel. 1985-ben részben szakmai, részben politikai okokból (vízlépcső), részben kutatásaim elmélyítése céljából a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba mentem dolgozni. Részt vettem a Magyar Szőlészet és Borászat története és a Magyar Kertészet Története című kiállítás munkáiban is, Szakterületem a szőlészet-borászat volt , így munkám során sokat foglalkoztam a történelmi borvidékek épített, természeti és termelési jellemzőivel.

1996-tól ismét a VÁTI Rt. lett a munkahelyem, ahol a Területrendezési Irodán többek között több megye területrendezési tervében , illetve a Balaton-törvény (2000. évi CXII. törvény) elkészítésén dolgoztam. 2001 évtől a VÁTI Kht-ben csak részmunkaidőben vállaltam munkát és a fő tevékenységem a saját tervező cégem és a saját szőlőbirtok megvalósítását célzó munkákra összpontosult.. 2002-ben BAZ megye területrendezési tervében én foglalkoztam a borvidéki területekkel,- kiemelten Tokaj-Hegyaljával- és 2009 -től részt vettem Hollókő településrendezési tervének készítésében is ahol javaslatot dolgoztam ki a szőlőkultúra visszaállítására.

Ma a LAPOSA MŰHELY (korábban nevén TÁJTERV MŰHELY) Kft-ben dolgozom. Cégünk elsősorban olyan területrendezési és településtervezési munkákat vállal, amelyben a számunkra fontos településrendezési szakmai szempontok mellett kifejezett cél az ökológiai, környezeti szempontok érvényesítése, a történelmi hagyományok megőrzése és az emberhez méltó esztétikus környezet megteremtése. E szemléletnek köszönhetően 2014-2015-ben három világörökségi terület kezelési tervének elkészítésében vettem részt Hollókőn generáltervezői minőségben , Tokaj-Hegyalján és Pannonhalmán borászati, tájrendező szakértőként.

A tervezési tevékenységem mellett a bazalthegyeken -Badacsony, Somló, Szent György-hegy, Csobánc, Köves-hegy -1992-től feleségemmel kiépítettem egy családi szőlőbirtokot. A 15 hektáros birtokot ma a fiam, Laposa Bence és a lányom, Laposa Zsófia irányítja.

Szakmai publikációk:

A múzeumi éveim alatt jelent meg Dékány Tibor fotóművész képeivel a Szőlőhegyek a Balaton-felvidéken (1988), majd a Magyar Borvidékek Ékessége,
Villány (1993) című könyv. A "Pincejárás" című könyv 1999-ben (második kiadás 2000-ben) jelent meg. További könyveim Dékány Tibor képeivel 2002. Balatoni borok ,,2003. Balatoni tájak, balatoni borok, 2005. Borospincék mélyén.

Számos, évente 2-5 szakcikkem jelent meg a VALÓSÁG, BÚVÁR, Élet és Tudomány, Borbarát, HITEL, BORIGO, Falu, város régió stb. folyóiratokban és évente több előadást tartok különböző konferenciákon, rendezvényeken . 10 éven keresztül munkatársa voltam a BORBARÁT folyóiratnak. Tervezési és szakírói tevékenységem kapcsán is többször végigjártam a mai Magyarország borvidékeit..

Szakmai eredmények , kitüntetések:

1996-ban a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet (VÁTI Rt.) vezérigazgatója felkért, hogy vállaljam el a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet vezető tervezői beosztását. A tervet elkészítettük és azt - először a magyar történelemben - az Országgyűlés törvénnyel elfogadta (2000. évi CXII. törvény).

Szakmai tevékenységemet a Környezetvédelmi Miniszter 1999-ben PRO NATURA, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter 2001. március 15-én PRO RÉGIÓ díjjal, a Balatoni Szövetség pedig 2002-ben Balaton-díjjal ismerte el. 

Laposa Műhely, dr. Laposa József, +36-20-913-8400
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el